CDXLII, 1195 Ab urbe condita / 41.59171 - 1.53748 / Etc.

3 de set. 2019

El número del mentalista

"La mnemotecnia de imagenes visuales fue descubierta por los griegos hace más de dos mil años y la utilizan la mayoría de los menemotécnicos profesionales para llevar a cabo las espectaculares proezas de su oficio." Daniel L. Schacter (1)

Fa uns dies vaig parlar de les falses habilitats hipnotitzadores del meu avi. Un altre dels seus números era el de mentalista. En aquest cas, a diferència de la demostració d'hipnosi (de falsa hipnosi), ho feia sense trampa, fent servir només una tècnica ben coneguda per la gent que es dedica a aquestes demostracions memorístiques.

Quan executava aquest número, demanava a la gent que anés dient noms de coses diferents, vint o trenta, i després ell repetia la llista en el mateix ordre. I també la podia repetir al revés, començant per l'última paraula. I sempre li sortia bé.

A mesura que li anaven dient les paraules, anava fent "un passeig mental" pel davant dels portals dels carrers del voltant de casa seva: començava per la punta d'un carrer, i al portal de la primera casa (posem per cas, "Cal Daixonses"), hi "col.locava" la imatge de la primera paraula, al segon portal la segona, i així fins a l'última paraula. (2)

Després, per recordar les paraules, anava "passejant mentalment" pel carrer i anava "mirant" la imatge de la paraula que hi havia a cada portal (a Cal Daixonses aquesta, a Cal Dallonses l'altra, etc.).

Amb aquesta estratègia també li era fàcil dir la llista al revés, ja que l'únic que havia de fer era "passejar" en direcció contrària. (3) (4)

--
(1) "Los siete pecados de la memoria", Ariel, 2003 (p. 48)
(2) Ramón Campayo ho explica així: "La memória más fuerte serà aquella basada en imágenes, y más aún la que se componga de imágenes que posean movimiento, lo que yo denomino vídeo mental". "Desarrolla una mente prodigiosa", Edaf, 2004 (p. 16).
(3) Sobre el vocabulari: no tinc clar quines són les paraules més adequades en aquests casos, o en teoria admeses segons la normativa (mentalista, memorista, mnemotècnic...), de manera que les he utilitzat sense capficar-m'hi massa.
(4) Els llibres de Schacter i Campayo m'han animat a explicar aquesta faceta del meu avi: el primer me'l vaig comprar fa uns mesos per un o dos euros a una paradeta de llibres de segona mà d'una parròquia, i el segon l'he agafat fa pocs dies del punt d'intercanvi de llibres d'una estació d'autobusos.