CDXLII, 1195 Ab urbe condita / 41.59171 - 1.53748 / Etc.

2 de febr. 2021

Simó Saumell, continuació

Fa un any i mig vaig parlar del Simó Saumell Tort, nascut a Capellades el 1909 i mort al camp de concentració de Gusen el 1941. Junt amb una informació mínima, "telegràfica", llavors especulava sobre com podria haver arribat a Gusen. Deia que potser va ser capturat "quan formava part d'alguna de les companyies de treball que es van organitzar llavors per tal d'impedir l'avanç de l'exèrcit nazi". (1)

Ara he trobat la prova que aquella suposició era bastant encertada. La prova suposo que és aquest document del "MINISTERE DES ANCIENS COMBATTANTS ET VICTIMES DE GUERRE. Direction du Contentieux, de l'Etat-Civil et des Recherches. Fichiers & Etat-Civil 'Déportés'". La data és del "27 DEC 1950". Un nou interrogant, ara, seria saber si, fins llavors, nou anys després de la seva mort, no hi va haver cap comunicat d'aquest departament amb la família de Simó Saumell. (2)

El document l'he trobat a reescan.mjusticia.gob.es. Aquí diu: "El Ministeri de Justícia conserva a l'Arxiu del Registre Civil Central, entre les funcions del qual es troba la inscripció de la defunció d'espanyols ocorreguda a l'estranger, una sèrie documental de deu toms en els quals van ser enquadernats 4.440 "Avisos oficials de defuncions d'espanyols morts als camps de concentració de l'Alemanya nazi", expedits a França per la Direcció d'Assumptes Contenciosos de l'Estat Civil i Investigacions del Ministeri d'Excombatents i Víctimes de Guerra. No hi ha gaire dades sobre les vicissituds d'aquesta documentació, ja que sembla que les autoritats franceses van enviar a Espanya els documents al final dels anys 50 i que totes les fitxes es van enquadernar, en deu toms, al final dels anys 60." (3)

--
(1) https://442m.blogspot.com/2019/06/parents-llunyans-mauthausen-o-potser-no.html
(2) L'adreça de la família que surt al document: "Monsieur SAUMELL Emilio / Calle Montserrat nº 18 / CAPELLADES (Barcelona)"
(3) Els apòstrofs d'aquest text els he afegit jo, perquè tot i que en aquest web hi ha aquesta versió en català de la presentació, es veu que els apòstrofs no els fan servir.